Anet...Problem Child

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Anne Moonhandová

začiatok obyčajného príbehu o neobyčajnej žene, ktorá napriek tomu, že mala všetky predpoklady na úspešný začiatok v novom prostredí, zabudla na to najdôležitejšie...
Tak ako každé sobotňajšíe ráno, aj toto sedela Anne so svojimi dcérami v malej nepriestrannej kuchyni a pomaličky uchlipkávala z veľkej šálky čerstvého capuccina. Pohľad jej zablúdil na dcéru Susan, ktorá uperne bojovala s kúzelnou lyžičkou z prémiového balíčka Nesquiku. Staršia Marylynn neprítomne čítala raňajšie noviny a sem tam zaborila lyžicu do misky s vločkami. Anne si povzdychla a v jednej sekunde si premietla, čo ju dnes čaká. Nebolo to nič výnimočné, práve naopak, už sa videla ako sedí za volantom svojho malého Volva a naložená čistiacimi prostriedkami umýva dom, ktorý zdedila po matkinej smrti. Annina matka Ryla zomrela len prednedávnom, pričom Anne ako najstaršia zdedila dom aj celý pozemok okolo neho. Nikdy sa jej ten dom bohvieako nepáčil, ale teraz, keď sa s dvomi dcérami museli uchýliť do malého jednoizbového bytu, túto možnosť pohodlnejšieho bývania na predmestí uvítala. Samozrejme, mama jej ponúkala horné poschodie už počas toho ako žila, ale Anne si zaumienila, že na matke nechce byť závislá a tak si za malý nájom prenajala podkrovný bytík na jednom z Brackhamptonských sídlisk na okraji mesta.

Teraz ako tu tak sedela a pozerala na skromné zariadenie kuchyne a jej dve dcéry ktoré sa jej zdali čoraz väčšie a staršie uvedomila si, že možno bude konečne spokojná. Anne totiž vlastnila malé kvetinárstvo, ktoré nijako neprosperovalo, ale stála klientela na Annine kvety nedala dopustiť. Keďže dom mal veľkú neudržiavanú záhradu, Annina predstavivosť nemala hraníc. V mysli sa jej vynoril obraz nádherných kvetinových záhonov z ktorých trhala červené tulipány a predávala ich rovno zákazníkom, ktorí boli stále verní aj napriek tomu, že sa ich milované, útulne kvetinárstvo presťahovalo na druhý koniec mesta.

-          Mami ? - spýtala sa zrazu malá Susan, ešte stále uperne bojujúc s lyžičkou.

-          Áno zlatko? – odvetila neprítomne Anne a pozrela na mladšiu z dvoch dcér.

-          A teraz, keď starká zomrela... presťahujeme sa do domu na predmestí? –

Zatiahla pochybovačným tónom a uprela na matku bystré modré oči.

     -      Pravdepodobné áno.... tento byt je pre nás priveľmi malý. A navyše je tam nádherná záhrada, kde môžeme časom postaviť hojdačku. – Usmiala sa. Vedela, že hojdačky sú Susaninou slabosťou a keď ju spomenie, Susan nebude protestovať a s radosťou sa nasťahuje do priestranného sídla. Marylynn, ktorá ich konverzáciu doteraz značne nevšímala, nestihla ani zaprotestovať, keď Anne spustila príjemným, aj keď prísnym hlasom.

    -      Dnes tam však musíme zájsť a dom poupratovať. Odvtedy, čo starkú previezli tam nik nebýval. Bude treba aby ste šli so mnou dievčatá. Dúfam, že sa nám dnes podarí ho dať do poriadku a zajtra sa môžeme nasťahovať. – Anne vstala a keď videla Marylynnu zamračenú tvár dodala:

    -      A najmä ty Marylynn, predsa si len staršia a zvladneš toho viac ako Susan – povedala a pobrala sa do jedinej izby v byte. Mala pravdu. Marylynn bola vysoká a štíhla, s pekne tvarovanou postavou, ktorá sa vycvičila rokmi gymnastického tréningu. 13 zo svojich 18 rokov strávila v telocvični zavesená ako opica na hrazde a usilovne trénovala. Jej hnedé vlasy lemovali jemnú pleť so zlatým nádychom a veľké tmavé oči si Vás ihneď premerali a vedeli identifikovať. Susan bola naopak nízka a trošku bacuľatá, avšak roztomilým úsmevom, hnedými lokničkami a malými rozkošnými jamkami na líchach si Vás hneď získala. Hádali by ste jej možno tak desať rokov, ale v skutočnosti tento rok oslávila sedem.

O pár minút neskôr sa už Marylynn a Susan tlačili spolu s košom čistiacich potrieb na zadnom sededle a preplnenými ulicami sa viezli k štvrti s veľkými vidieckimi domami. Anne zaparkovala na štrkovej cestičke vedúcej dozadu do záhrady ako to mala zvykom ešte za matkinho života. Dievčatá svižne vyskočili von, pričom Marylynn zveierala v rukách kôš s mopami a handrami a Susan ten s fľaškami čistiacích prostriedkov. Anne si skľúčene vyklopila malé zrkadielko a zahľadela sa na seba v jasnom decembrovom slnku. Napriek tomu, že mala len 36 rokov, jemné starecké vrásky na jej bledej tvári sa nedali prehliadnuť. Tvárila sa však, že tam niesú a rýchlym pohybom ruky zaklapla zrkadielko. Vyšla z auta, vo vrecku nahmatala kľúče od domu a vykročila po vydláždenom chodníčku smerom k domu. Marylynn a Susan už stáli pred dverami a Susan sa nemilosrdne hrala s veľkým klopadlom v tvare levej hlavy.

 - Susan – povedala matka prísnym tónom – ešte tu ani nebývame a už niečo pokazíš.. Radšej rob len to, čo ti poviem – Anne sa obrátila k dverám a vsunula kľúč do zámky. Dva krát otočila a zámok potichučky šťukol. Vošla dnu a poobzerala sa po priestrannej hale. Celkom zabudla, že dom je taký obrovský.  


Len tak... z nudy? | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    to jako zase sa mam trast za pokracuvanim? PCHE !
    Ale fajnovka, kvalitka, pokračuj v tem, inak.. bude bubák !
    publikované: 25.08.2007 23:51:08 | autor: Lullu (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014